In het Zeeuws wordt al eens geroepen: ‘Kiek kiek, wat vliegt daar over de diek? Iedereen die straks terug in het veld vertoeft kent het beeld wel: een slanke kiek die net achter dijk of holle weg verdween en waar je net niet de determinatie van kon rond maken. Kiekendieven zijn dan ook notoir lastig te herkennen, het duo Grauwe en Steppekiekendief in het bijzonder. Daarom geeft Johannes Jansen in deze webinar een overzicht van de vier soorten kiekendieven (bruine, blauwe, grauwe en steppe-) die we straks in het voorjaar kunnen verwachten tijdens het veldwerk. Johannes werkt als ornitholoog bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) waarbij hij het Meetnet Agrarische Soorten (MAS) mee trekt en onderzoek doet rond akkervogels. Hij is ook medeoprichter van de Batumi Raptor Count, en heeft zowel op de telposten in de Georgische badstad alsook in de lage landen aardig wat kiekendieven bestudeerd.
Kiekendieven zijn notoir lastig te herkennen, het duo Grauwe en Steppekiekendief in het bijzonder.
Johannes biedt je tijdens deze lezing een houvast voor de herkenning van kiekendieven, met enkele tips waar je op kan letten in het veld. Aan de hand van illustraties van Nicolas Van Overmeeren komen algemene indrukken en proporties aan bod. Met enkele foto’s worden de verschillende kleden, ruipatronen en de onderscheidende kenmerken getoond. Zo ben je na afloop van de lezing hopelijk nog wat beter voorbereid als er nog eens een kiekendief voorbij komt vliegen. Vul dit formulier in om je in te schrijven. De webinar komt achteraf ook online te staan op deze website.
Illustratie blauwe kiekendief © Nicolas Van Overmeeren
Foto steppekiekendief © Freek Verdonckt
Deze webinar kadert in een grensoverschrijdende samenwerking tussen Vzw Veldwerk, INBO, Werkgroep Grauwe Gors, Natuurwerkgroep De Kerkuil en Grauwe Kiekendief Kenniscentrum akkervogels.